Αναζήτηση

CRUELTY free αλήθειες και μύθοι


Μεγάλος ντόρος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τον ισχυρισμό των προϊόντων που δεν δοκιμάζονται σε ζώα ή δεν περιέχουν ζωικής προέλευσης συστατικά.

Επικρατεί ένας πανικός φαύλων υποσχέσεων για την αγορά καλλυντικών προϊόντων με κύριο στόχο την επικέντρωση σε κάτι το οποίο δεν αφορά την σύσταση ή αποτελεσματικότητα του προϊόντος αλλά την ευάρεστη πράξη και ευσυνειδησία των εταιριών για την προστασία της πανίδας και την διάσωσή απειλούμενων ειδών.

Ως εδώ όλα αποδεκτά με μία μικρή όμως διαφορά.

Η απαγόρευση χρήσης ζωικής προέλευσης συστατικών και η απαγόρευση δοκιμών σε ζώα είναι υποχρεωτικός νόμος για όλες τις νόμιμα εγκατεστημένες εταιρίες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε πλήθος άλλων χωρών που εναρμονίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, από το 2004 και 2009 αντίστοιχα ( νόμος ε.ε. 1223/2009).

Αντίστοιχα ο νέος νόμος για τους ισχυρισμούς των καλλυντικών προϊόντων ( νόμος ε.ε. 655/2013) απαγορεύει ρητά την χρήση ορισμών και επικοινωνία ενεργειών που ορίζονται ως υποχρεωτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτόματα τις καθιστά παραπλανητικές για το αγοραστικό κοινό ( ενδεικτικά cruelty free, against animal testing κ.ο.κ. ).

Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα cruelty free προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον είναι υποχρέωση και δέσμευση των εταιριών και των τμημάτων ανάπτυξης προϊόντων και marketing αντίστοιχα η μη χρήση συστατικών ζωικής προέλευσης, η δοκιμή τους στα ζώα και η παράνομη επικοινωνία των αντίστοιχων ισχυρισμών.

Ο καταναλωτής οφείλει να ενημερωθεί ορθά από τις εταιρίες και να μην παραπλανάται διαρκώς με ορισμούς και έννοιες που δεν έχουν καμία απολύτως αξία και παραβαίνουν την νομοθεσία των καλλυντικών προϊόντων .


πηγές

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009R1223&from=en


52 προβολές0 σχόλια